Mérnökgeodéziai Szolgáltatások

Mérnöki létesítmények tervezésének, kivitelezésének, valamint ezek üzemeltetésének sokszor elengedhetetlen eleme a földmérő közreműködése is. Ezeknek a mérnökgeodéziai munkáknak megvalósításához nyújtunk megoldást, magas fokú szakértelem és korszerű felszerelés mellett.

Tervezési alaptérkép készítés

Épületek, építmények, illetve egyéb létesítmények tervezését megelőzően szükség lehet az aktuális terepi állapotok felmérésére, vízszintes és magassági értelemben egyaránt. A felmérések keretében a megrendelő/ tervező igényeihez mérten térképezzük a terepi állapotokat (burkolatok, közművek, terepalakulatok, növényzetek…stb.), igény esetén szintvonalas magasságábrázolással kiegészítve.

A tervezési alaptérkép készítésével a terv pontosságának javításán túl sok váratlan költség kerülhető el.

Épület alap kitűzés

Új épület, építmények kivitelezését megelőzően gyakran szükség lehet az alapok nagy pontosságú kitűzésére, ami nagyban megkönnyíti a kivitelező dolgát az építés során. A kitűzést minden esetben a kész tervek alapján végezzük, az ingatlan telekhatárához igazodva.

Ezeket a helyszíni kitűzéseket gyakran több ütemben célszerű elvégezni, ahol mind magassági, mind vízszintes pontjelölést végzünk, a tervező által megálmodott méretek alapján. Első körben célszerű az épület alapozásának kitűzését elvégezni, ezt követően jelölhetők ki precízen a falak vonalai, töréspontjai, illetve egyéb szerkezeti pontok akár mm-es pontossággal.

Földtömeg számítás

Földmunkát megelőzően szükség lehet egy pontos adatra az adott terepviszonyra vonatkozóan. Ebből könnyen számítható a mozgatni kívánt föld mennyisége, amiből következtetni lehet a várható költségekről. Ennek meghatározásában nyújtuk segítséget egy nagy pontosságú 3D térképezéssel, illetve terepmodell előállítással.

Út felmérés, kitűzés

Meglévő útburkolatok részletes felméréséből következtetni lehet annak állapotára is. Precíziós műszereink segítségével a burkolat jellemző pontjaira végzünk mérést, a megrendelő igényeinek megfelelő pontossággal és sűrűséggel.
Utak építésének elengedhetetlen eleme a földmérő jelenléte a kivitelezés folyamatában. Az építés alatt mind vízszintes, mind magassági értelemben nagy hangsúlyt kell fektetni a pontos vonalvezetésre és folyamatosan ellenőrizni kell azt.
Mérnökgeodéziai megoldásainkal végigkísérjük akár a teljes megvalósulási folyamatot a tervezéstől a kivitelezés végéig.